Sorteer op

Waarom iedereen gek is op onderleggers met gel en sheepskin

Bij de woorden ‘gel’ en ‘bont’ denken de meeste paardenmensen meteen aan zadelonderleggers. Er zijn natuurlijk meer producten waarbij deze materialen worden gebruikt, denk maar eens aan singels, seat savers of beenbeschermers. Toch is de associatie met onderleggers niet gek: er bestaan talloze onderleggers voorzien van schapenvacht of gel, soms zelfs met beide. Maar welk materiaal is het beste? En hoe weet je of je überhaupt een onderlegger nodig hebt?

De meest voorkomende materialen
Synthetisch- en schapenbont zijn misschien wel de meest geliefde materialen voor een onderlegger. Je ziet veel mensen met ‘bontjes’ rijden en eerlijk is eerlijk, het ziet er enorm mooi en comfortabel uit! Als je de keuze moet maken tussen synthetisch- of schapenbont, dan is schapenbont de betere keuze. Schapenbont geeft de beste drukverdeling, ademt beter en heeft een betere zweetopname. Er wordt vaak gedacht dat schapenbont heel warm wordt, maar het tegendeel is waar: schapenbont ventileert uitermate goed! Als je schapenbont regelmatig wast dan is het ook duurzamer dan synthetisch bont. Synthetisch bont is een betaalbaar alternatief, daarnaast is het ook een prima keuze als je liever geen dierlijke producten wilt gebruiken.

Een ander veelgebruikt materiaal voor onderleggers is gel. Oudere gel pads staan erom bekend dat de gel bij druk juist wijkt, maar bij de moderne gel pads is dit niet meer het geval. Veel van de nieuwere gel pads zijn zo ontworpen dat ze ook nog de luchtcirculatie bevorderen, ze zijn dan ook totaal niet meer te vergelijken met het oude type. Gel is bestand tegen alle omstandigheden en is duurzaam, daarnaast is dit materiaal zeer onderhoudsvriendelijk. De meeste gel pads kunnen onder de kraan schoon gespoeld worden of kunnen in de wasmachine.

Gel en schapenvacht zijn niet de enige materialen die gebruikt worden voor onderleggers, zo wordt bijvoorbeeld memory foam ook steeds vaker gebruikt. Memory foam past zich door warmte perfect aan iedere vorm aan. Bij sommige producten worden materialen gecombineerd om het beste van beide materialen in één product aan te kunnen bieden.

Uitsparingen
Sommige onderleggers hebben een uitsparing in het midden over de lengte heen om zo het wervelkanaal vrij te houden en druk op het wervelkanaal te voorkomen. Een andere veel voorkomende schoftuitsparing is die op de schoft. Een schoftuitsparing voorkomt druk op de schoft en is vooral bij paarden met een hoge of gevoelige schoft handig.

Welke onderlegger is voor mijn paard geschikt?

De keuze voor een onderlegger kan het beste in samenspraak met je zadelmaker genomen worden. Ongeacht welk soort je kiest, zal de ligging van je zadel beïnvloed worden door de onderlegger. Een onderlegger kan de ligging van je zadel verbeteren, maar ook sterk verslechteren!

Een goed passend zadel heeft in principe geen onderlegger nodig. Wil je voor het comfort van je paard toch een onderlegger gebruiken? Overleg dan of de zadelmaker je zadel zo kan aanpassen, dat het zadel in combinatie met de onderlegger perfect past.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Verzenden via MyParcel

VERZENDKOSTEN
VASTE LAGE PRIJS: € 4,95 
Gemakelijk retourlabel opvragen á €4,95 per pakket en €3,50 per brievenbuspost 

  • ​Gratis ophalen in Wanneperveen
  • Snel thuisbezorgd 
  • 14 dagen bedenktijd
  • Veilig via IDEAL betalen

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b view=slider amount=6 language=1]

© 2018 - 2021 Van der Haar Ruitersport | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel