TIPS BIJ ZOMERECZEEM

Zomereczeem bij paarden is een flink probleem en neemt de laatste jaren flink toe. Naar schatting heeft één op de tien paarden last van zomereczeem. Het is de meest voorkomende allergie bij paarden en wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van de culicoïdes mug, ofwel de knut.

Staart- en maneneczeem (SME)

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, wordt veroorzaakt door een allergische reactie op eiwitten in het speeksel van de knut. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang zijn de knutten actief. Dit is dan ook hét moment van de dag waarbij paarden het meeste risico loopt om gebeten te worden. Sommige paardenrassen zijn gevoeliger voor zomereczeem, zoals Fjorden, Friezen, IJslanders en Haflingers. Het is vaak erfelijk bepaald of een paard zomereczeem krijgt.

Hoe herken je zomereczeem?

Intense jeuk waardoor een paard gaat schuren en de huid beschadigd, daar herken je zomereczeem aan. Een kale staart en afgeschuurde manen zijn vaak het resultaat. Doordat de huid zich probeert te herstellen, wordt de jeuk alleen maar erger, eigenlijk een soort vicieuze cirkel. Ook kunnen kale plekken en wonden ontstaan die gevoelig zijn voor ontstekingen. De huid is natuurlijk geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor infecties door bacteriën of gisten.

Aanpak van binnenuit

Veel producten voor zomereczeem richten zich op de aanpak van de jeuk. Juist het aanpakken van de oorzaak van de jeuk met de juiste voeding is belangrijk! De kans dat zomereczeem weggaat is erg klein, wel kan het wat dragelijker worden gemaakt voor je paard. Het kan ook voorkomen dat een paard op latere leeftijd zomereczeem krijgt, doordat er in het lichaam een overschot aan afvalstoffen is en het paard deze niet kwijt kan.

Wanneer een paard naast de allergische reactie ook nog eens geen goede stofwisseling heeft, kan dit de jeuk verergeren. Doordat het lichaam de eiwitten niet goed kan afvoeren, blijft de gevoeligheid en jeuk lange tijd aanhouden. Je paard ondersteunen bij de stofwisseling helpt bij het aanpakken van de jeuk. Een weerbaar lichaam met een goed immuunsysteem, daar wordt je paard dus blij van!

Geef je paard bescherming

Help je paard door zich weerbaar te maken tegen de knut. Ook omgevingsfactoren zoals voeding spelen een rol in deze bescherming.

VITALstyle tips bij zomereczeem:

 • Pas de voeding van je paard aan, zodat o.a. de stofwisseling gestimuleerd wordt, zodat afvalstoffen in de huid sneller afgevoerd kunnen worden.
 • Gebruik een eczeemdeken om je paard te beschermen tegen de Knut.
 • Bij een gevoelige, ruwe en schrale huid kun je gebruik maken van zalfjes of sprays om verlichting te geven.
 • Ventilatoren houden vliegen buiten de stal, knutten houden namelijk niet van wind.
 • Zet je paard niet buiten rond zonsopgang en zonsondergang. Dan zijn de knutten het meest actief en loopt je paard het risico flink gebeten te worden.
 • Plaats horrengaas (extra fijn!) zodat de knut minder kans heeft om in de stal te komen.
 • Plaats het liefst stromend water of een automatische drinkbak in de stal of het weiland. Stilstaand water is namelijk een ideale broedplaats voor muggen.
Sorteer op

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Verzenden via MyParcel

VERZENDKOSTEN
VASTE LAGE PRIJS: € 4,95 
Gemakelijk retourlabel opvragen á €4,95 per pakket 

 • ​Gratis ophalen in Wanneperveen
 • Snel thuisbezorgd 
 • 14 dagen bedenktijd
 • Veilig via IDEAL betalen

MOK

Chevadonyll Mokthee is een kruidenmix die u het paard door het drinkwater of door de slobber geeft. Het is ontwikkeld voor de volgende chronische aandoeningen:
Mok - Eiwitvergiftiging - Gewrichtspijn - Temperatuurhuishouding - Verstoorde hypofysewerking
Wat is Mok? Mok is een verzamelnaam voor alle huidproblemen die het vaakst voorkomen in de kootholte van één van de achterbenen, maar kan zich ook uitbreiden naar de zijkanten en naar de voorbenen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b view=slider amount=6 language=1]

© 2018 - 2023 Van der Haar Ruitersport | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel